Wanneer je besluit te investeren in een vakantiewoning, is het belangrijk om je ook te realiseren dat rendement niet slechts een kwestie is van cijfers op een spreadsheet. Naar onze mening is dat een combinatie van verhuurinkomsten, eventueel winst bij verkoop van je vakantiewoning maar ook vooral persoonlijk genot. In deze blog zullen we kijken naar de verschillende aspecten die het rendement van je vakantiewoning bepalen.
Werkelijk verhuurrendement
Het werkelijk verhuurrendement is het rendement dat je behaalt omdat jij je woning verhuurt nà aftrek van kosten. Bij sommige vakantiewoningen ben je verplicht je woning voor verhuur aan te bieden soms in combinatie met een gegarandeerd verhuurrendement voor een bepaalde periode.
In andere gevallen kan het zijn dat jezelf kiest om je vakantiewoning tijdens jouw afwezigheid te verhuren. Het verhuurrendement kan afhankelijk zijn van verschillende factoren:
- De staat van de woning: Een goed onderhouden vakantiewoning zal aantrekkelijker zijn voor gasten, wat resulteert in hogere bezettingsgraden en hogere huurprijzen.
- Frequentie van verhuur: Hoe vaker je je vakantiewoning verhuurt, hoe meer je kunt verdienen. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van de periode waarin je vakantiewoning wordt aangeboden. De meeste mensen willen graag tijdens de vakantieperiode in hun eigen vakantiewoning verblijven. En dit is uiteraard volkomen logisch. Maar wil je een goed verhuurrendement halen, dan zijn juist deze weken in het hoogseizoen vanzelfsprekend het meest geschikt om je woning voor verhuur aan te bieden.
- Locatie van de Vakantiewoning: De locatie van de vakantiewoning is een cruciale factor. Populaire toeristische bestemmingen trekken meer gasten aan. Maar ook vakantiewoningen in minder drukke gebieden kunnen nog steeds succesvol zijn als ze de juiste doelgroep aanspreken. Is verhuurrendement primair voor je? Dan is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is, wat deze doelgroep zoekt en waar jouw vakantiehuis aan moet voldoen.
- Bezettingsgraad: De bezettingsgraad is het percentage van de tijd dat je vakantiewoning verhuurd is. Het optimaliseren van de bezettingsgraad is essentieel voor het verhogen van je werkelijke verhuurrendement.
- Kosten van de verhuur: Ook de kosten maken een belangrijk onderdeel uit van het verhuurrendement. De kosten voor de verhuurorganisatie, de services en de bijdrage vereniging van eigenaren zijn de belangrijkste kostenposten. Vergeet ook niet dat je in de meeste gevallen belasting over de verhuurinkomsten verschuldigd bent.
Rendement bij verkoop
Naast het verhuurrendement kan een vakantiewoning ook rendement opleveren bij verkoop. Dit is de winst die je maakt wanneer je besluit je eigendom te verkopen. De geschiedenis toont aan dat investeren in onroerend goed, zeker op langere termijn, een prima alternatief kan zijn om rendement te maken. Echter dit hangt ook af van bijvoorbeeld de staat van de woning, de locatie en de periode dat de woning in eigen bezit is geweest en het moment waarop je het verkoopt.
Rendement van eigen gebruik
Last but not least het feit dat je zelf gebruik kunt maken van je eigen vakantiewoning maakt het investeren in deze vorm van vastgoed uniek. Deze vorm van rendement is weliswaar niet in waarde uit te drukken en dus tegelijkertijd onbetaalbaar. van eigen gebruik is een uniek aspect van een vakantiewoning. Het maken van herinneringen met je gezin, familie of vrienden is voor velen toch ook een belangrijke onderdeel bij de aankoop van een vakantiewoning.
Kortom, het rendement van je vakantiewoning is meer dan alleen geld. Het is de totale ervaring, waar financiële inkomsten en persoonlijk plezier samenkomen. Dus, of je nu puur voor het financiële rendement gaat of gewoon op zoek bent naar een stukje paradijs voor jezelf, je vakantiewoning kan op vele niveaus een waardevolle investering zijn.
Auteur: Gerard Haagsma