Het spreiden van risico’s

29 juni 2022

Risico spreiden is het toverwoord

Voor veel van onze klanten is spreiden van risico het toverwoord. Klanten die wij de laatste maanden spreken, zijn vooral geïnteresseerd om hun risico te spreiden. Door de sterk veranderende wereld om ons heen hebben zij dit idee zelf opgevat. Ook steeds meer accountants en financieel planners adviseren dit aan hun klanten. Al snel komt dan de optie om te investeren in onroerend goed om de hoek kijken. Daarbij is de investering in een mooi appartement in de zon of de sneeuw natuurlijk ultiem. Zeker wanneer je een aantrekkelijk (vast) rendement kunt combineren met voldoende eigen gebruik van je vakantiewoning> Als dan ook  de hele verhuur en het beheer zorgeloos voor je wordt geregeld, dan is het plaatje compleet.

Waarom investeren in vastgoed in het buitenland?

Natuurlijk horen wij geregeld, “maar ik kan ook beleggen in aandelen of in een bedrijfspand, loop ik geen risico met een investering in een vakantiewoning in het buitenland?” Ons eenvoudige antwoord is dat iedere vorm van beleggen risico met zich meebrengt. Zelfs het laten staan van je geld op de bank heeft een bepaald risico. Uiteindelijk is hier maximaal € 100.000 per rekeninghouder verzekerd. Daarnaast moet je ook nog eens betalen om je geld op een spaarrekening te mogen stallen. Door inflatie wordt je geld alleen maar minder waard en betaal je jaarlijks een vermogensrendementsheffing over je Box3-vermogen. 

Investeren in vastgoed in het buitenland kan een aantrekkelijk rendement opleveren. Je  moet er wel rekening mee houden dat een nieuw project altijd een aantal aanloopjaren (3 tot 4 jaar) kent om de maximale bezettingsgraad te realiseren en om op de gewenste prijs/nacht niveau te komen. Normaal gesproken is een verhuurpool na 3 tot 4 jaar volwassen genoeg om daarna zonder garanties verder te functioneren. Om dit aanlooprisico voor de eerste kopers weg te nemen, bieden een aantal Portugese ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten de eerste 5 jaar een gegarandeerde verhuuropbrengst van 4% of 5% aan. Dit percentage verschilt per project. De ontwikkelaar geeft hiermee uitdrukking aan het vertrouwen dat ze hebben in het nog nieuw te realiseren project. Daarnaast is het een mooie beloning voor kopers van het eerste uur.

Nieuwsgierig naar een prognoseberekening?

Voor de projecten waarin wij bemiddelen, kunnen wij je via een simulatie/prognoseberekening in algemene zin informeren over het door de ontwikkelaar of verhuurder verwachte verloop van het rendement. Het is goed om te realiseren dat je over de verhuurinkomsten nog wel inkomstenbelasting in Portugal moet betalen. Daar staat tegenover dat door het belastingverdrag dat Nederland met Portugal heeft, je in Nederland geen vermogensrendementsheffing betaalt over het Box3-vermogen dat je investeert in onroerend goed in Portugal. 

Vraag advies aan een Portugese accountant

Wij adviseren iedereen dringend om zich vooraf te laten informeren door een Portugese accountant. Kopers zijn natuurlijk vrij om de accountant van hun voorkeur te kiezen. Indien gewenst kan je gebruik maken accountants uit ons netwerk. Wij bieden al onze kopers kosteloos en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan met deze accountant voordat ze definitief een keuze maken om een woning te kopen. Wij vinden het belangrijk dat men vooraf volledig en juist geïnformeerd is door een expert over alle fiscale zaken die spelen rondom de aankoop en het bezit van een vakantiewoning of appartement in Portugal. Bespaar niet op goed advies van een expert ter plaatse.

Meer houvast nodig? Lees hier onze tips bij het kopen van een huis in het buitenland.

Disclaimer

Bovenstaande informatie is informatief en kan zonder voorafgaand bericht wijzigen. Wij adviseren iedereen die investeren in vakantiewoning (in het buitenland) overweegt, voorafgaand aan de koop zich uitgebreid te laten informeren door zowel zijn/haar eigen jurist en fiscalist als een jurist en fiscalist in het betreffende land. Het is belangrijk dat een specialist je persoonlijke omstandigheden beoordeelt en toetst aan de huidige wetgeving. 

AuteurGerard Haagsma